Boşanmaları Değil Erkek Şiddetini Durdurun!

By 4 Mart 2016Mart 1st, 2020No Comments

18 Şubat 2016 tarihinde, TBMM’de Boşanmaları Araştırma Komisyonu’na, kadın hakları savunucusu ve Eşitlik İzleme Kadın Grubu (EŞİTİZ) temsilcisi olarak davet edilen avukat Hülya Gülbahar, konu hakkındaki görüşlerini sunarken, Isparta milletvekili Sait Yüce tarafından sözü kesildi ve Yüce, Gülbahar’ı komisyondan kovmaya kalkıştı. Hülya Gülbahar’ın maruz kaldığı davranış, kadın-erkek eşitliğine inanmayan söylemin ve mevcut hükümetin kadın örgütlerine yönelik tutumunun bir yansımasıdır.

Kadın örgütlerinin toplantılara katılımını “vitrin” olarak kullanıp, deneyim ve birikimlerini göz önünde bulundurmama alışkanlığı olan hükümetin, son zamanlarda alanda uzun yıllar deneyimi olan kadın örgütlerini tamamen dışlama eğiliminde olduğunu görüyoruz. Toplumun pek çok muhalif kesimine yapıldığı üzere, kadın örgütlerine de yöneltilen “sessizleştirmek “adına uygulanan stratejinin farkındayız ve sessiz kalmaya niyetimiz yok.

Komisyon tutanaklarını okuduğumuzda endişe ve rahatsızlığımız daha da arttı. Mevcut komisyon üyelerinin 6284 Sayılı Yasa’nın kadınlarca istismar edildiği iddiasını kabul edilemez buluyoruz. Kadın örgütlerinin büyük emeğiyle hazırlanan bu kanun, her ne kadar son anda Bakanlar Kurulu’nda değişikliğe uğrayıp bu haliyle yürürlüğe konulsa da, şiddetle mücadelede önemli bir değişimi işaret ediyor. Kanunun uygulanması için gerekli altyapının kurulmaması ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin zihniyet dönüşümünün sağlanması yönünde etkili politikaların oluşturulmaması nedeniyle ortaya çıkan sayısız uygulama sorunu, bizleri kadına yönelik şiddetle mücadelede  “siyasi iradenin”  olup olmadığı konusunda uzun zamandır düşündürüyor. Yasanın işlerliği konusunda bağımsız bir araştırma şirketine yaptırılan ve pek çoğumuzun dâhil olduğu araştırmanın sonucu hala kamuyla paylaşılmıyor. Biz kadın örgütleri her gün dayanışma kurduğumuz onlarca kadından, 6284’ten yararlanmaya çalışırlarken uygulayıcıların cinsiyetçi yaklaşımı ve altyapısızlık nedeniyle alamadıkları desteklerin ve gördükleri kötü muamelenin paylaşımını dinliyoruz. Hükümet politikaları kadınları şiddet gördükleri aile içine, esnek ve güvencesiz çalışma hayatına iterken, kadınların yoksulluğunu arttırıyor. Yalnız kalan kadınlar, tüm sosyal desteklerden uzağa itiliyorlar.

Kadınların, yasayı istismar ettiklerini iddia etmenin, kadınların şiddeti hak ettiği, çünkü tahrik ettiği anlayışının yansıması olduğunu düşünüyoruz.  Bu vesileyle 30 yılı aşkın bu alanda sürdürdüğümüz mücadele sonucunda edindiğimiz kazanımlardan bir adım geri gitmeye niyetimiz olmadığını ve mevcut uygulamaların takipçisi olduğumuzu da beyan etmek istiyoruz. Hülya Gülbahar’ın da yıllara yayılan bu mücadelenin önemli bir kısmına tanıklık etmiş, emek vermiş olduğunu hatırlatarak, komisyonda kendisine yönelik yapılanları, hepimize yapılmış saydığımızı belirtmek isteriz.

İlgili komisyona ise kadınların en çok kocaları tarafından şiddete maruz kaldıklarını hatırlatarak, onları boşanmayı zorlaştırmak yerine erkek şiddetini durdurmak için altına imza attıkları uluslararası sözleşmelerin gereğini yapmaya, kadınların şiddetten uzak bir yaşam kurmalarını sağlamak için gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.

Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği(AKDAM)

Adana Ev Kadınları Derneği

Ankara Feminist Kolektif

Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği